Македонски професор от Тетово Михайло Маркович изказа, меко казано, нелeпи твърдения относно

...
Македонски професор от Тетово Михайло Маркович изказа, меко казано, нелeпи твърдения относно
Коментари Харесай

Професор от Тетово: Руснаците създадоха българския език, който пък е диалект на македонския

Македонски професор от Тетово Михайло Маркович изрече, меко казано, нелeпи твърдения относно основаването на българския език. 

Това прави в публикация за македонския вестник " Нова Македония ".

" Българските " учени " в региона на езикознанието и филологията не стопират да нападат, унижават, принизяват, ограбват и заграбват македонския заветен език и неговата непрекъсната македонска история по неправдив, погрешен, безочлив и безобразно преиначен метод ".

" Факт е, че старославянският език, най-старият славянски литературен език, е в основата на речта на македонските славяни от покрайнините на Солун, въз основата на който е основана първата славянска книжовност - глаголицата (безспорни обстоятелства за това изказване са стотици македонски старославянски и църковнославянски ръкописи, написани в македонската църковнославянска редакция). "

Маркович назовава Охридската книжовна школа македонска:

" Оттам излизат стотици доказателства (ръкописи, написани от македонски монаси) на македонската езикова и културна последователност и еднаквост. Като наследници на македонските и общославянски просветители са  Св. Кирил и Св. Методий, Св. Климент и Св. Според Наум Охридски македонците са подредени по еднаквост, убеждения и културен код,Кузман Шапкарев, Димитър Миладинов, Григор Прличев, и други "

Той изказва тезата, че съветски лингвисти са основали българският език, който пък е районна норма на македонския.

" Въз основа на диалектите на македонския език огромна част от съветските езиковеди основават т.нар " български език ", който съставлява диалектна районна норма на македонския, тогава към момента всекидневен език, с очевидни мощни въздействия на съветската лексика и възприети знаци от " съветската лексика "

" В исторически проект въздействието върху т.нар " българска писменост “ от съветския език, който е и майка и татко на същия. Създаването на тази писменост е с ясно обозначена цел -  отслабването на македонското културно и идентичностно ядро, значимо за унищожаването на един език, от който произлизат всички останали славянски пораждат езици, който е старомакедонски език. "

Диалектната районна норма на старомакедонския/македонския език, т.нар " Български език " подкрепян от съветски международно приети лингвисти съумява някак си да вземе част от славата на македонизма и да се опълчи на обстоятелствата, които очевидно застават на страната на Македония и македонския език.

Маркович атакува и Европейския съюз, който съгласно него " подкрепя " за развиването на " българщината "

И през днешния ден т.нар " Българският език “ е мощно повлиян от съветската езикова норма, само че и от съветската лексика, която съставлява повече от половината районна диалектна норма на македонския език " български “. Въпреки това, с помощта на мощната и цялостна поддръжка на Европейския съюз, на модерно равнище " българизмът " без никакъв позор, морал, нравственос и съчувствие намерено краде историята на езика, културно-историческите монументи и даже предметите от разнообразни столетия, които необмислено ги сграбчват и ги назовават ​​ " български ".

Надявам се македонските езиковеди да стартират да се отнасят по този метод към езика на източната ни съседка, като отговор на непризнаването и наглостта на подправените " лингвисти ", тъй като истината, която ни просветлява, е на наша (македонска) страна и ние не е нужно да го премълчаваме единствено поради положителните връзки с източните ни съседи.

Михайло Маркович е професор в катедрата по македонски език и литература на университета в Тетово

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР